[Over de vloer] De magie van neuroarchitectuur: science meets design

Ben je net als TREU interior specials altijd op zoek naar de nieuwste inzichten en trends die interieurs verrijken? In dit artikel delen we aan de hand van een interview met Kris Brouwers van DesignMinds meer over een fascinerend en relatief nieuw vakgebied: neuroarchitectuur. In de neuroarchitectuur komen wetenschap en design samen om onze leefruimtes te verbeteren en transformeren.

Wat is neuroarchitectuur?

Neuroarchitectuur is een vakgebied dat zich bezighoudt met de invloed van onze omgeving op de menselijke geest. Kris legt uit waarom deze discipline zo relevant en boeiend is voor de architectuur: “Vanuit de neurowetenschappen wordt onderzocht hoe onze omgeving ons beïnvloedt. Deze kennis is waardevol omdat we daarmee de gebruikerswaarde van ruimtes kunnen optimaliseren. Door ontwerpen te baseren op gegronde kennis, kunnen ruimtelijke vormgevers ervoor zorgen dat onze omgeving echt verbetert.”

Een omgeving gericht op welzijn

Kris geeft aan dat de focus van neuroarchitectuur ligt op het creëren van stimulerende omgevingen: “De kern is het ontwikkelen van omgevingen die ons ondersteunen in plaats van tegenwerken”. Ze benadrukt dat de inrichting van onze omgeving een directe invloed heeft op ons welzijn. “Door bewust te ontwerpen, kunnen we ruimtes creëren die ons rust en focus bieden”.

Eenvoudige aanpassingen in jouw ruimte

Kris deelt enkele praktische inrichtingstips met een positieve impact op mentaal welzijn. Daarbij noemt ze drie interieurkeuzes die volgens haar een groot verschil maken, namelijk: daglicht, kleurgebruik en het gebruik van natuurlijke elementen.

Daglicht

Daglicht verlaagt cortisol- en stressniveaus. Kris: “Het is belangrijk om te zorgen voor goede natuurlijke verlichting en rekening te houden met lichtinval op het gewenste tijdstip. Ochtendlicht in hotel-en slaapkamers en middag- en avondlicht in leefruimtes zoals kantoren en woonkamers is ideaal”. Ook speelt kunstmatige verlichting een rol. “De lichttemperatuur is van invloed op ons lichaam: te fel licht verhoogt de bloeddruk en het blauwe licht van een monitor heeft weer invloed op de slaapcyclus”, vertelt Kris.

Kleurgebruik

Kleuren beïnvloeden onze emoties. “Zachte tinten blauw en groen zorgen voor ontspanning, terwijl felle kleuren activeren. Gebruik kleuren tactisch, afhankelijk van de activiteit in de ruimte, maar houd ook rekening met de invloed van lichtinval op de kleurperceptie”, adviseert Kris.

Natuurlijke elementen

De toepassing van natuurlijke elementen heeft een positief effect op ons. Zo zorgt het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout voor een verlaging van de hartslag en vermindering van transpiratie. “Ook ronde, organische vormen en de integratie van groen bevorderen ons welzijn en verminderen stress”, aldus Kris.

Een blik op de huidige neuroarchitectuur trends

Kris is enthousiast over de recente trends die de principes van neuroarchitectuur omarmen. Welke dat in haar ogen zijn? “Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van natuurlijke elementen en materialen. Daarnaast is er groeiende aandacht voor ruimtelijke beleving. Deze bewustwording is een grote meerwaarde en inspireert mij enorm!”

Vooruitblik op het neuroarchitectuur event

Op 5 september organiseert TREU een event over neuroarchitectuur. Kris van DesignMinds is, naast Geoffrey van Oudenaarde van Bloomlighting, één van de sprekers. “Veel mensen zijn nog niet bekend met dit vakgebied, dus we willen een toegankelijke introductie bieden”, vertelt Kris. Dit evenement belooft een boeiende kennismaking te worden met de basisprincipes van neuroarchitectuur en hoe deze toegepast kunnen worden in diverse ruimtes.

Meld je aan voor het event

Ben je benieuwd hoe je de fundamenten van neuroarchitectuur kunt integreren in je project? Kom dan naar ons event op 5 september! We verwelkomen je graag.

Schrijf je in voor het event op 5 september

Terug naar blog