Stel: je hebt een nieuw dessinontwerp in je hoofd. Hoe zorg je er dan voor dat het ontwerp er precies zo uit komt te zien als jij dat wilt? De mogelijkheden zijn immers eindeloos. Welke techniek gebruik je? En welke materialen? Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet; de verschillende opties op een rijtje.
Zeefdrukken
Laten we beginnen met de verschillende druktechnieken, ten eerste zeefdrukken. Deze techniek is al honderden jaren oud maar wordt nog steeds veel toegepast. Bij zeefdrukken wordt er gebruik gemaakt van een sjabloon waarin het dessin als het ware is uitgesneden. Vervolgens worden er kleurstoffen toegevoegd en laat het sjabloon alleen op de juiste plekken kleurstof door, waardoor er een dessin ontstaat op de ondergrond.
Het aantal kleuren dat het dessin bevat, is gelijk aan het aantal walsen dat nodig is. Daardoor is het niet altijd mogelijk om een complex dessin te realiseren met zeefdrukken. Ook is het in vergelijking met andere druktechnieken best arbeidsintensief. Daardoor kunnen grote oplages kostbaar worden.
Sublimatie
Een andere druktechniek die ook meer geschikt is voor kleine oplages is sublimatie, ook wel transferprinten. Je kent het misschien nog wel van vroeger, toen je transferpapier uit de boekhandel of knutselwinkel gebruikte om je T-shirt van eigen opdruk te voorzien. Weliswaar op veel grotere schaal, deze techniek wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om gordijnen te bedrukken. Eerst wordt het patroon op papier gedrukt, daarna wordt het verwarmd en vervolgens op de stof geperst waardoor er een patroon ontstaat. Een voordeel van deze techniek is hoge kleurechtheid, fotokwaliteit en veel dessin mogelijkheden.
Digitaal printen
Dan een redelijk nieuwe techniek; digitaal drukken. Binnen deze techniek wordt het ontwerp door de computer direct doorgestuurd naar de printer. Er kan gedrukt worden op bijna elk materiaal, van kurk tot kunststof en van hout tot metaal.
Een voordeel van digitaal drukken is dat fotorealistisch drukken mogelijk is. Ook kunnen meerdere dessins naast elkaar worden geprint, waardoor de techniek geschikt is voor kleine oplages. Bovendien is digitaal drukken milieuvriendelijker dan de traditionele druktechnieken. Dit komt onder andere doordat er geen printplaten vervangen hoeven te worden, zoals wel het geval is bij traditionele druktechnieken.
Weven
Een dessin is niet alleen te realiseren door de stof te bedrukken, weven is natuurlijk ook een manier van dessins creëren. Weven is een combinatie van binddraad (in de lengte) en inslagdraden (in de breedte). Samen vormen deze draden een weefsel, een stevige constructie die lang mee gaat. Van wol tot kunststof, er is van alles mogelijk. Hieronder verschillende mogelijkheden.
Tapijt
Bij geweven tapijten zijn de garens vaak van tevoren geverfd, zo is de kleur preciezer te bepalen. Er wordt gekozen voor een bepaalde kleur als basis, dat wordt het binddraad. De andere kleuren worden erdoorheen geweven waardoor er een patroon ontstaat.
Ook kan er een dessin ontstaan door verschillende tapijttechnieken door elkaar te gebruiken, ‘level cut loop’ noemt men dat. Een deel van het tapijt bestaat daarbij uit lussen (bouclé genaamd) en een ander deel bestaat uit afgesneden draden die alleen aan de onderkant aan het tapijt vast zitten. Door deze technieken door elkaar toe te passen, ontstaat er een patroon.
Een derde manier om een dessin te creëren met tapijt is door te spelen met tapijttegels in verschillende vormen en kleuren. Door het combineren van de verschillende tegels ontstaat er op een eenvoudige manier een uniek ontwerp. Deze techniek is natuurlijk geschikt voor de vloer maar is ook op de wand toe te passen.
Jacquard
Wil je gaan voor een luxe uitstraling? Dan is jacquard een goede optie. Door middel van een speciale jacquard-weefmachine kan er een patroon in de stof geweven worden. Als er brons, zilver of goud draad in verwerkt wordt, dan wordt dat brokaat genoemd. Jacquard heeft als voordeel dat er ingewikkelde patronen geweven kunnen worden. Bovendien is het resultaat heel kleurvast, meer dan een patroon dat op stof gedrukt is.
Tot slot; twijfel je na het lezen van dit artikel toch nog over welke optie het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.