Gietvloer onderhoud – eenvoudig en snel

Een gietvloer in je woning of bedrijfsruimte is een uitstekende keuze. Ze zijn naast gebruiksvriendelijk, sfeervol en slijtvast ook nog eens zeer onderhoudsarm – zeker als je kiest voor de hoogwaardige kwaliteit van TREU gietvloeren. Doordat de vloer naadloos wordt aangebracht, zijn er geen voegen of kieren waar vuil kan ophopen en is de vloer eenvoudig schoon te maken. Wel belangrijk om te weten: geen enkele vloer is volledig krasbestendig, ook een gietvloer niet. Maar door goed onderhoud kun je krassen tot een minimum beperken en de levensduur aanzienlijk verlengen. Ontdek hieronder hoe je dit het beste doet, zodat je jarenlang van je gietvloer kunt genieten.

Adviezen voor gietvloer onderhoud

Hoe vaak je gietvloer aan een schoonmaakbeurt toe is, hangt af van de gebruiksintensiteit. Goed onderhoud begint met regelmatig stofzuigen van de vloer om de grootste veroorzakers van krassen, namelijk stof en zand, te verwijderen. Ook is het verstandig om de vloer eens in de week te dweilen met een vlakmop en een zeepvrij schoonmaakmiddel. Hiermee verschilt een gietvloer weinig van andere vloeren. Reinig gietvloeren uitsluitend met PH-neutrale reinigingsproducten, zoals een PU reiniger die ook zeepvrij is.

Hoewel gietvloeren waterdicht zijn, is het aan te raden om gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk (in ieder geval binnen 3 uur) op te ruimen. Zo weet je zeker dat koffie, wijn en andere tannine-houdende dranken geen vlekken achterlaten.

In onderstaande video laten we je het zien!

 

Tips om je gietvloer schoon en mooi te houden

Naast het schoonmaken van de vloer zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Met de juiste voorzorgsmaatregelen verleng je de levensduur van je gietvloer:

  • Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen. Doordat gietvloeren waterdicht zijn kan er geen zeep of olie in de ondervloer trekken. Schoonmaakmiddelen zelf kunnen echter wel olieachtig zijn. Zo zullen middelen met bijvoorbeeld lijnolie een vettig laagje op de gietvloer achterlaten, wat juist weer vuil aantrekt. Vermijd eveneens het gebruik van schuurmiddelen. Gebruik daarentegen een vochtig microvezeldoekje of vlakmop van hetzelfde materiaal;
  • Schoonloopmat. Zand en gruis kunnen bij wrijving met de vloer kleine krassen veroorzaken. Door een schoonloopmat bij de entree te plaatsen, houd je een groot deel van het vuil buiten de deur;
  • Beschermdoppen. Plaats beschermdoppen onder je meubilair. Deze beschermen je vloer beter tegen krassen dan viltjes. Vuil hecht zich namelijk gemakkelijk aan de viltjes, waardoor krasvorming alsnog op de loer ligt bij het verschuiven van bijvoorbeeld je stoel. Wil je je woning of bedrijfsruimte opnieuw inrichten? Probeer je meubels op te tillen in plaats van te verschuiven;
  • Bureaumat. Wanneer je gebruikmaakt van een bureaustoel met zwenkwielen kun je het beste een transparante bureaumat aanschaffen. Door deze mat onder je werkplek neer te leggen creëer je een beschermende laag waarmee krasvorming wordt voorkomen.

Ondanks zorgvuldig onderhoud kan het voorkomen dat er na verloop van tijd krassen ontstaan. Kleine, oppervlakkige krasjes zijn in de meeste gevallen te verhelpen met een gietvloer reparatiekit. Zijn de krassen dieper? Dan zijn er twee opties: de vloer polijsten met een witte pad boenmachine of het aanbrengen van een nieuwe toplaag. In beide gevallen wordt geadviseerd dit door een professional te laten doen.

Een gietvloer die bij je gebruikswensen past

Op zoek naar een gietvloer die afgestemd is op je gebruikswensen? Of heb je een gietvloer liggen en heb je vragen over het onderhoud? TREU interior specials adviseert je graag!

Neem contact op

Terug naar blog