In een notendop kunnen we zeggen dat een gietvloer in de badkamer vuilafstotend is, makkelijk schoon te houden en dus hygiënischer. Toch is het belangrijk om je goed te verdiepen in gietvloeren voordat je besluit deze in je badkamer te laten leggen. Voor het vergemakkelijken van je keuze zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.
Hygiëne
Geen voegen, geen naden en dus geen ophopingen van vuil. Deze eigenschappen maken gietvloeren buitengewoon hygiënisch in gebruik. Daarnaast is een gietvloer schoonmaken niet alleen eenvoudiger, het verloopt ook veel vlotter.
Uitstraling
Van klassiek tot modern; een gietvloer in een badkamer zit altijd als gegoten. Gietvloeren kunnen in uiteenlopende sprekende uitvoeringen opgeleverd worden. Naast uni-kleur uitvoeringen kan er eveneens voor tweekleurige gietvloeren worden gekozen, zoals een industriële betonlook, marmerlook of ander speels effect. Dankzij de vele, verrassende mogelijkheden bereik je beslist meer eenheid in je interieur.
Waterdicht
In een badkamer wil je absoluut dat de vloer waterdicht is. Door de gietvloer te voorzien van een vochtwerende coating wordt voorkomen dat vocht de vloer intrekt en de ondervloer bereikt (met alle gevolgen van dien). Deze afwerking maakt een gietvloer ook toepasbaar voor het douchegedeelte.
Vloerverwarming
Een (polyurethaan) gietvloer voelt van nature warmer aan. Alleen dat al is prettig. Daarnaast lenen gietvloeren zich goed voor vloerverwarming, mits een aantal belangrijke aandachtspunten in acht worden genomen, waaronder het hanteren van voldoende uithardingstijd en het volgen van een opstookprotocol.
Zachtere vloeren
Gietvloeren kunnen zeker tegen een stootje, maar ze zijn net als iedere andere vloer nooit 100% krasbestendig. Het gebruik van beschermdoppen en deurmatten verlaagt de kans op krasvorming. Zijn er ondanks zorgvuldig gebruik op termijn toch krasjes ontstaan? Oppervlakkige slijtageplekken zijn met een schrob- of boenmachine vrijwel onzichtbaar te maken. Laat dit echter wel altijd door een erkend schoonmaakbedrijf uitvoeren. Voor de grotere beschadigingen bieden speciale reparatiesets soelaas.
Droogtijd
Een gietvloer aan laten leggen kost tijd. Dat komt omdat een gietvloer bestaat uit meerdere lagen en er per dag slechts één laag gelegd kan worden. Het is belangrijk dat de vloer goed uithardt voordat de badkamer in gebruik wordt genomen – houd rekening met zeker een week om niet voor verrassingen te staan achteraf.
Gietvloer in badkamer: de voor- en nadelen
Voordelen | Nadelen |
Een gietvloer kan waterdicht worden gemaakt, ook het douchegedeelte. | Het aanleggen van een gietvloer kost relatief veel tijd. |
Zeer hygiënische vloer vanwege door voeg- en naadvrije applicatie. | Een gietvloer is nooit geheel krasbestendig. |
Altijd de gewenste uitstraling dankzij de vele kleuropties en speciale effecten. | |
Vloerverwarming behoort tot de mogelijkheden. |
Persoonlijk gesprek
TREU interior specials is specialist op het gebied van gietvloeren. Elke vloer en elke situatie is anders. Daarom gaan we graag met je in gesprek om te bekijken wat je wensen zijn en wat de beste optie is voor je badkamer. Neem nog vandaag contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Neem contact op
Andere artikelen die je allicht aanspreken: