Maar weinig mensen weten dat een gietvloer in een appartement een slimme vloeroplossing is. In dit artikel delen we de voor- en nadelen van gietvloeren in appartementen, de belangrijkste aandachtspunten en een selectie van inspirerende projecten. Lees snel verder.
De voor- en nadelen van een gietvloer in een appartement
De belangrijkste voor- en nadelen van gietvloeren in appartementen vind je in onderstaande tabel:
Voordelen | Nadelen |
Strakke, naadloze afwerking | Plaatsing duurt meerdere dagen in verband met droogtijden |
Stijlvolle, tijdloze uitstraling | Niet mogelijk in elke huurwoning |
Past bij uiteenlopende interieurstijlen | Eventuele verwijdering is tijdsintensief |
Geringe vloerdikte, aanpassingen aan drempels/deuren zelden nodig | Enige vorm van contactgeluid (bij cementgebonden uitvoering) |
Geschikt voor vloerverwarming en -koeling | Niet elke gietvloer is UV-bestendig (alifatische gietvloeren wel) |
Belangrijkste aandachtspunten voor deze match
Gietvloeren en appartementen gaan uitstekend samen! Om van deze match ook een match made in heaven te maken, delen we hieronder een drietal belangrijke aandachtspunten.
1. Akoestiek
In appartementen gelden strenge eisen ten aanzien van geluidsoverlast, veelal in verband met VvE-voorschriften. Een 10 dB contactgeluidreductienorm is daarbij gangbaar ter voorkoming van contactgeluidsoverlast voor (onder)buren. Met een juiste ondervloer is deze geluidsreductie al te realiseren. Om deze reden worden gietvloeren in appartementen doorgaans aangebracht op een zwevende dekvloer. (Bij nieuwbouwappartementen wordt hier in de constructie vaak al rekening mee gehouden.)
Met het aanbrengen van een extra akoestisch membraan onder de gietvloer is het geluiddempende effect verder te vergroten. Met deze speciale gietvloeruitvoering is tot 15 dB aan geluidreductie te realiseren.
In appartementen worden polyurethaan (PU) gietvloeren aanbevolen. Dit type gietvloer is geluiddempender dan een cementgebonden gietvloer.
2. Gebruikscomfort
Op het vlak van gebruikscomfort doen cementgebonden en PU gietvloeren weinig voor elkaar onder. Beide gietvloertypen zijn gemakkelijk stof- en vuilvrij te houden, eenvoudig te reinigen met een pH-neutraal schoonmaakmiddel en uitvoerbaar met vloerverwarming.
Qua loopcomfort verschillen de vloeren wel van elkaar. Cementgebonden gietvloeren bieden vergelijkbaar loopcomfort als plavuizen. PU gietvloeren zijn van nature licht-elastisch, wat de vloer een lichte demping geeft.
3. Kosten
Elk gietvloerproject heeft, los van de vloergrootte, te maken met vaststaande opstart- en uitvoeringswerkzaamheden. Denk hierbij aan specifieke applicatiemethoden met bijbehorende verwerkingstijden en logistieke kosten, zoals voorrijkosten. Bij kleinere gietvloeroppervlakken vormen deze handelingen relatief gezien een groter deel van de vierkante meterprijs. Bij gietvloeren geldt daarom: hoe groter het oppervlak, hoe lager de kosten per m2.
Het loont om meerdere ruimtes in een appartement tegelijkertijd uit te voeren met een gietvloer. Hierdoor valt de prijs per m2 lager uit én wordt direct meer eenheid in het interieur gecreëerd!
Inspirerende gietvloerprojecten in appartementen
Een TREU-gietvloer in jouw appartement?
Een TREU-gietvloer is een duurzame en aangename basis voor elk appartement. Voor elke laag worden hoogwaardige producten gebruikt om de kwaliteit op lange termijn te garanderen. Zo blijft de vloer jarenlang een plezier voor iedereen.
Benieuwd naar onze collecties?